onsdag, april 29, 2009

Valborg

Jag njuter, fullkomligen och helhjärtat av lägenheten. Av stan. Vi har ett pilträd precis utanför kök och sovrum, den är så fantastisk illgrön och vajjande och jag kastar slängkyssar i tanken åt den.

Imorgon ska maken jag och de tre barnen samt min brorsdotter fira Valborg i lugnets tecken. Vi ska till Skansen och titta på mösspåtagningen. Vi ska lyssna till kören sjunga "Vintern rasar". Vi kikar på björnkidsen med och rider en liten tur. Sen tar vi med oss pizza hem. Rödvinet står på rad i givakt hemimporterat från bella Italia. Det blir nog en fin soldat som får luftas. Bara jag och maken efter 20.00 då tystnaden ska infinna sig ser vi fram emot. Vi gillar varann :)

Idag har jag jobbat. Maken har varit pappaledig. Vi har delat upp veckorna helt solidariskt. Man blir visare. Och vi njuter av vår minsting mer än jag någonsin kunde ana. Att maken och piccolino kan vara hemma men på mitt kontor för att ammas inom 5 minuter känns som en gåva.

Blåljus

I lördags var det stora upp packar dagen. Maken körde lilla H och lille O till gamla vänner. Vi planerade att lille M skulle leka glatt på golvet medan låda efter låda skulle tömmas och gamla ting skulle finna nya platser att vara på.

Det började med att jag gav lille M gröt för första gången. Tänkte att nu minsann är det dags att börja äta lite. 7 skedar gick in mer eller mindre. Det gick 3 minuter. Sen svullnade halsen upp, han blev röd i ansiktet och slet och drog i skinnet runt halsen. Han blev full av utslag som liknade blåsor. Han grät inte utan ropade mer på hjälp. Han var vaken men blundade. Skorrade och ropade. Jag slet upp honom ur stolen.

Jag fick mild panik. Ringde maken. Som sa att jag skulle ringa 112. Ringde 112. De skickade en ambulans direkt för att p åplats bedöma om vi behövde akut läkarvård. Minutrarna som gick var enormt jobbiga. Jag lyssnade till andningen, talade med akutsköterskan i telefonen när jag kunde. Sa till alla mina sinnen att skärpa till sig. Att inte bryta ihop. Bara rapportera, lyssna försöka lindra.

Ambulansen sa att vi måste in direkt. Han andades inte bra. Nej, jag visste ju det. De sa nu blir det åka av, bara så du vet. Mina ben flög omkring i ambulansen. Jag grät då. Då fanns det ju andra som hade sina sinnen i fullt bruk. Lille M fick andas luftvidgande och blev alldeles lugn.

Vi fick ypperlig hjälp. Trots att vi inte fanns bokförda i systemen eller då M inte ens hade svenskt personnummer. Nu vet vi varför han haft eksem. Allt hänger ihop. Mest troligt är han mjölkprotein allergiker. Men vi väntar såklart på utredning.

tisdag, april 28, 2009

On the top of things...

Allt är toppen. Skolan, lägenheten jag köpte osedd, läget, känslan......

Fast en del mardrömsgrejer har hänt. Får återkomma om ambulansfärden med lille M och med en trist bagatell i det stora hela när vår italienska handgjorda TVbänk som vi betalat hiskeligt för damp i golvet då flyttfirmans starke Pers händer var aningens svettiga och slant....

tisdag, april 21, 2009

Alive and flytting

Vi lever. Det var bara det.

Och att jag tyckte Sverige sög när ingen hjälpte mamman med babybjörnen med baby i och två små barn bredvid vid bagagebandet. Fast flygresan gick toppen. Jag och de tre små rockade.

Flyttfirman är en dag sen. Man orkar ju inte ens bli förbannad.

Skolan är med beröm godkänd. Phu. Det var en jobbig nervös söndag och en fantastisk måndag. Fantastisk. Vilket välkommande.

Så har jag skrattat mycket och skällt mycket sen jag landade. Måste säga att jag so far träffat himla sköna härliga karaktärer. Svenskar är kul ju! Speciellt hon på skatteverket. Jo faktiskt.

Så har vi köpt nya sängar jag och maken. Vi har blivit vuxna och sover snart i en 180 säng. Det var på tiden kan man säga. Det är rea på Stalands möbler. Och ingen dålig sådan heller!

onsdag, april 15, 2009

Så satte vi kaffet i halsen

Jag skulle kunnat ha skrivit what the fuck i rubriken med. För det var vad jag sa. När flyttfirman nyss ringde oss och sa "Vi ses klockan 14.00!" En klämkäck jäkel. "Javisst, ok, 14.00 på fredag, min man tar emot" "Fredag!? Nej idag!"

Så tänkte jag. Fan vilket roligt sista inlägg härifrån. Så många gånger som jag skrivit om hur underbart oorganiserade italienarna är. Det fick jag äta upp nu. Det är en svensk flyttfirma. Eller.....är det vi som blivit italienska och helt förträngt....

tisdag, april 14, 2009

Arrivederci

Barnen leker hos Celine och Martina. Får sms och samtal hela tiden. Alla vill bjuda in och leka. Fina vänner. Fina människor. Cath hämtar våra barn ikväll och tar hem dem till sig. Deras barn vill också leka. Där sover de och imorgon kör jag dem till andra vänner. En fick vi tacka nej tack till.

Jag vill också leka. Men jag organiserar och packar. Jobbar och leker med bebis. Allt i en salig röra.

Äntligen är det vår sa Celines pappa imorse. Det är 22 grader i skuggan. Jag tycker det är sommar. Barnen badar i deras pool och känner jag dem rätt kommer de inte upp frivilligt.

Lilla H vill inte bo i lägenhet. Jag försöker med smoothtalk hur kul stadsliv kan vara. Sen gav jag mig. Hon är för vis. Hon vet vad hon vill. Men ändå, kanske kommer hon att gilla det.

De är helt på om att flytta. Vi umgås med våra vänner varje kväll. Har inte lagat middag på flera dagar.

Jag tänker gå ut i solen nu. En liten stund bara. Vila ögonen på Lago Maggiore och njuta. Om två dagar är vi hemvändare.

lördag, april 11, 2009

Moments and life moves on

Lille M har fått en gudmor. Vi grät båda två. Det var ett fint ögonblick.

Värmen kommer och går. Lika så insikter. Tänk. Vi har uppfyllt en stor dröm. Att flytta utomlands, till Italien. Att det sen blev Schweiz vet vi inte riktigt hur det gick till. Men vi har nu i snart 3 år bott i denna vackra miljö. Omringade av italienska och alper, av vatten och av blomstrande färg fyrverkri. Också ett magiskt år i Como. Som för alltid finns i mitt hjärta. My place.

Vi flyttade ut modiga. Vi kommer hem visare, mognare och rikare på erfarenheter och liv. Vi var fyra när vi flyttade ut. Nu är vi fem.

Jag har fått nya glasögon. Det är inte svårt att skriva under på att man värderar annorlunda efter några utlandsår. Värderar nytt. Och hur mycket mer man värderar det man tidigare tog för givet. Glasögonen har nu vidvinkellinser. Och det är ganska befriande. Små saker som jag brydde mig om tidigare, små energitjuvar är helt väck. Jag vet inte hur mycket jag har förändrats. Men jag vet att jag har det. Jag känner mig lugnare och så fanatiskt nöjd. Jag jagar inte längre. I alla fall inte just nu.

Givetvis har vi fler drömmar vi vill uppfylla. Vissa små. Andra större.

onsdag, april 08, 2009

Överväldigande...

Presenter, böcker, avskedsfester, collage och fina fina kommentarer och varma kramar på skolan. Sista dagen idag. Fina betyg och nintendo förbud ändå. Man får inte slåss. Inte ens lite. Usch, jag är en strega.

Jag har bakat kärleksmums i oändlighet mitt emellan packning, administrationen med alla uppsägningar och utsrkivning och Matteo samt mitt jobb. Dygnets 24 timmar utnyttjas till fullo. På så sätt att Matteo inte sover. Han bara kliar sig. Nu testar jag att sluta med mjölk. Tänk om.

8 dagar tills vi reser hem. Hemvänder. Har barnen hajjat det?

Ni skulle inte tro det om jag sa det, jag kan knappt tro det själv, men.....mitt i allt har vi gäster. Vänner från förr, som bara damp in och inte verkar vilja resa hem igen.

lördag, april 04, 2009

Hjälp

Mamma. Mia. Inte ens två veckor kvar. Bara 11 dagar. Hjälp!

Ser fram emot och vill stanna tiden, i samma mening vill jag uttrycka det men kan inte. Sitter i vår lilla fantastiska trädgård en liten stund. Jag låter solen pricka mina kinder. För fräknar har jag fått efter graviditeten! Och så blev jag övertalatd i morse. I frisörstolen. SLÄNG PLATTÅNGEN. Stay curly. Så nu är jag komikerns syrra igen. Som de skrattade vid poolen i våras när jag dök ner med platt hår och kom upp med stora lockar. Det är Björn ju. Sa de andra svenskarna helt oblygt. Fast såklart är jag inte Björn. För första gången på länge är jag väl jag. Lockigare och rockigare kommer jag hem. Maken sa shit jag har en ny fru. Han sa det uppskattande. Tur för honom. För mitt svar blev " du din nya fru behöver nya kläder by the way". Hade han inte sagt det uppskattande hade jag dragit på semester en vecka och så hade packningen vips varit hans problem. Jag anar PMS vibbar hos mig själv. Är lite på krigsstigen idag. Stress stavas det nog. Om det inte är PMS. Jag är inte så PMSig normalt. Men just nu är inget normalt. När jag känner efter. Tänka efter kan jag inte. Det känns som om det är fullt därinne. Och rörigt härute.

Så har jag bakat kärleksmums mitt i allt stök. Why not. En craving fick ta plats. Lille Matteo ligger på en tjock file i trädgården med tshirt och skrattar åt en tunkika som vajar under parasollen.

Imorgon har vi farwell party. Nu ska jag åka och handla flera lådor med vitt vin. Och då menar jag inte tetra lådor. Nej för fan. Den vita röda gröna flaggan har helt färgat mig där. Vin i tetra. Jag må vara lockigare och rockigare men även fin i kanten när det handlar om vin. Ha.

(Det där Ha bara flög ut...)

fredag, april 03, 2009

Sockerärtsgrönt

Igår var jag med ena danskskallan på den berömda outleten. Ah... Jisses, där kan man shoppa! Men jag nöjde mig med att köpa ett par ärtgröna moccasiner (läs klassiska seglarskor) i finaste skinn. Det höll på att bli ett par blå dito ifrån PRADA. Men det blev Bagatti och ett par svarta sandaler med hälgömmare (mina hälar är inte vackra, tack för att det finns sandaler med skinnlapp där bak!) för halva priset av PRADA pjucken.

Så lite petit bateau till barnen. Det är bara så att deras mjuka små bomullsplagg är något jag älskar. Underkläder ska vara så där mjuka på små mjuka barnkroppar. (och fint är att storlek 14 år passar mig och mjukaste linnena att ha under fick även jag).

Och jag vet att det är mäkta italienskt att ha underlinnen, och ack så skönt....

torsdag, april 02, 2009

Danskskallar

De e fö fan int klokt. Ja taler dansk.

Idag har jag hört mig själv säga: "Ja men de e gott". Så har jag sagt och säger ofta "De blir perfekt" och i kväll sa dottra "kan jag be å få en till potat"

De e fö fan int svensk!!!!

onsdag, april 01, 2009

Varför svenskar emigrerar till södra europa

Previsione per Locarno

©MeteoSvizzera, 01.04.2009, 09:55

Sole tutti giorni

Gi, 02.04. 18 C bara sol
Ve, 03.04. 18 C bara sol
Sa, 04.04. 21 C bara sol
Do, 05.04.23 C bara sol
Lu, 06.04.22 C bara sol

Ånger

Jag skrev det där om stay hungry stay foolish. Så kom maken hem mitt i nassen. Jag viskade stora bokstäver i hans öra: SYDNEY! Han sa ja. Nu styr vi om flyttlasset!

Yesright you are: Om man läser etiketten och är född här förstår man direkt. Här får man nämligen inte ljuga första april men man får en fisk på ryggen" :) Men ha! kul att jag fick ngn att undra iaf :D