torsdag, november 09, 2006

Det praktiska landet

Här bor vi 200 meter ovanför Lago Maggiore, bland alperna. Stranden knappa tio minuter bort och alptopparna når vi nästan lika fort med bergbanan.
I vår lilla by, då staden är indelad i massa olika mer eller mindre självbestämande byar, bor 200 personer. Vi har egna lila soppåsar som man måste kasta sina sopor i.

Varje dag städas gatorna fina, grannarna ler och vinkar. Alla pratar antingen italienska tyska eller franska, eller för all del alla.

På 50 meters avstånd finns en liten charmig affär som har de finaste köttet och de godaste ostarna, i övriga ä rutbudet litet men han finns där vår lokala handlare, för när vi behöver köpa något och inte vill sätta oss i bilen för att göra det. Strax före handlaren finns en liten brdöbutik med en gammal go gumma i. Hennes butik är lika dekorativ utvändigt som den luktar gott invändigt. 50 meter uppåt finns en liten vänlig post, de skickar till och med ut lappar dagen före ett paket anländer.
Det här är landet som har koll på allt :)

Bredvid oss ligger det rosa kommunhuset och likaså en fin stor lekplats. För alla de kan jag gissa 12 barnen som bor i vår by. Lilla Schweiz delar ner allt i små fyrkanter, och i varje fyrkant finns allt.

Vår lilla bykärna har en gata som heter Via Capone, den gillar jag skrapt, den är smalare än den samlaste gränden i gamla stan. Där hänger blomlåder och tvätt och vartannat. När man gått klart lilla bilfria Via Capone har man passerat tre små restauranger. I vår lilla lilla by uppe på berget kan vi tom luncha med variation :)

Inga kommentarer: