onsdag, november 01, 2006

Icke universell handling

Att handla i Sverige: Fort fort i gångarna på ICA. Fort fort lägg varorna på bandet, en och en, inte trava, fort fort betala fort fort packa varorna. Alltid samma varor. Ibland hej och hejdå men räkna inte med det.

Att handla i Italien: Knuffar i gångarna trots sakta mak, fint inpackade varor över disk som små födelsedagspaket med vackra snören som dinglar. Hej hej i kassan, varorna travas på varandra. Packa själv på stora affärn, packhjälp i små affärerna. Hej hej till barnen, ha en trevlig dag. Tittar noga på varorna noga, vissa superkvalité, vissa helt sunkna.

Att handla i Schweiz: Kan jag hjälpa? Stora vagnar i breda gångar. Rent och fräscht, inte en vara att anmärka på. Lungt tempo. En miljon varor. Inte så fint inslagna varor men fräscht, praktiskt inslaget över disk. Hej hej i kassan. Inte trava varor. Hej hej ha en trevlig dag. Ingen packhjälp.

Att handla i Frankrike: Bonjour madam! Knuff och spott och spä från gamla fina damer. Massa varor av olika kvalité. Fint inslaget över disk, vackra snören och vackra papper. Lite språkliga flörtar, charmant eller påträngande. Stopp i kassan. Trava först varor. Vänta sedan på att kassörskan packar. Jag väntar. Kön väntar. Alla väntar. Sen när allt är klart letar man upp sitt kreditkort. Inte före dess. Hej hej trevlig dag!

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag älskar att handla mat, och att gå i mataffärer, både i Sverige och italien. I Napoli var vi i ett gigantisk nybyggt köpcentrum och den mataffären var helt underbar
:-)

Var dags glimtarn sa...

Ja visst är det roligt att handla i olika länder! En del sig likt och en massa nytt, både mat och handlingskulturen.