torsdag, februari 28, 2008

Sol och vårare lektyr

Sol och vårare är vi ju många. Livslusten och ute timmarna mångdubblas. Här kommer våren med stormsteg. Igår var det 14 grader i skuggan. Pang, träden blommar av Camelior och 100 andra sorter jag inte lärt mig namnen på. Palmerna vajar glatt efter att ha varit uppbundna utifall snö skulle ha fallit. Blomlådorna får nya färger i lådan. Det är dubblet så mycket männsikor ute. Alla "sol och vårar".

Och jag tänker flera gånger om dagen, måste köpa kepsar i rätt storlek till barnen. Måste köpa andra glajjer till barnen än H&M:s. Riktiga UV skydd hos optikern. Måste ställa solkräm i hallen, badrummet och lägga i deras skolväskor. Nej det är inte högsommar än. Men solen bränner när man står i dess strålar. Och det var inte länge sedan vi fick reda på att lille O hade cellförändringar i det där hemska märket som opererades bort.

Det är borta, jag inser det, men läkarens ord ringer i mina öron rätt ofta. Därför skickar jag ut dem i cyberymden. - Det räcker med en keps på huvudet, solglasögon så barnen slipper starr som vuxna. Men främst: barn klarar mycket, men solen ska man undvika smart. Lär dem sätta på sig kepsen lika naturligt som trosorna. Främst: tänk keps. Då lille O hade sitt märke som opererades bort på huvudet, tänker jag: främst keps. Barn är ju smarta, de drar sig till skuggan av sig själva. Kepsen skyddar dem på äventyren mellan skuggplatserna. Solkräm är ju en självklarhet.

8 kommentarer:

Solrosfrö sa...

Vi åt lunch på altanen idag iförda solglasögon och kepsar! Solen är härlig men stark ;D Termometern visar + 8 grader i skuggan vid Vänern idag!

sara sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
sara sa...

Jag är så dålig på att smörja in barnen. Killarna blir som pepparkakor och verkar ha en väldigt tålig hud. Jag är likadan. (Som resten av min åländska släkt.) Lilla italienskan här hemma är däremot mycket känsligare.
Jag ska skärpa mig. Köpa kepsar snart.
Minns när du skrev om lille O. Tur att allt gick bra.

Var dags glimtarn sa...

Jessika - Låter skönt :)

Sara - Måste bara skriva detta. Lille O är en pepparkaka han med... Jag är också en fröken slarva (eller fru : ) men måste måste bli bra på detta, helst genom att även barnen själva tänker på det ;)!

sara sa...

Jag vet, pepparkaksfärgen är ingen garanti. Eller hur? Visst är det så? Vilken solskyddsfaktor bör de ha när vi är i Italien?
Och vid vattnet i Italien? På segelbåten? Tusen frågor, men nu fick jag lite dåligt samvete. Jag smörjer aldrig in mig själv heller, så jag har ingen koll...

Var dags glimtarn sa...

Nej den är ingen garanti alls. Enligt de hudspecialister vi nu mött. Vi använder apotekens egna oftast, enligt husspecialist är vattenbaserad och barnfaktor det enda man behöver tänka på, 30, 50, 20 betyder bara att man behöver smörja in sig igen vid olika tidpunkter. Jag själv har faktor i min hudkräm, sen använder jag 6:an just nu. Tar bara en i affären, typ....

Var dags glimtarn sa...

Enligt hudspecialist. En hus dito har vi inte konsulterat : )

Nässelblom och choklad sa...

Vädret och naturen låter helt underbart vackert. Jag riktigt känner dofterna...Men det är otäckt att solen är så stark. Jag tycker att den känns värre nu än innan jag hade barn eller är det bara inbillning. Bra att du är noga. Jag är tyvärr inte alltid så duktig på att komma ihåg. Jag tänker också att de inte är så ljusa och känsliga. Men det är naturligtvis ingen garanti...måste vara noga. Jag säger också vilken tur att allt gick bra med lille O. Vilken mardröm att få reda på sådant och gå och vänta på besked.